Як відбувається нарахування за спожиту електроенергію, якщо вчасно не передавати показання лічильника?

У разі, якщо споживач не передає показання електролічильника у встановлені терміни, нарахування за спожиту електроенергію відбувається за середньодобовим споживанням. Як вираховується середньодобове споживання і чому так важливо передавати показання вчасно.

Щоб отримувати рахунки за фактично спожиту електроенергію, клієнти YASNO у Дніпропетровській області мають передавати показання електролічильника за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного місяця за розрахунковим до 2300. Якщо клієнти не передають показання вчасно, то обсяг споживання розраховується за середньодобовим споживанням. Згідно Кодексу комерційного обліку розрахунок середньодобового споживання виконується на основі обсягів аналогічного місяця попереднього року. Розглянемо детальніше на прикладі.

Для початку важливо пам’ятати, що рахунок за електроенергію виставляється за календарний місяць. Візьмемо за приклад місяць лютий, в якому було 28 днів. Уявімо, що клієнт передав показання 15 лютого, відповідно оператор системи розподілу має таку інформацію про споживання клієнта:

  • 15 днів – обсяг, згідно переданих показань клієнтом;
  • 13 днів (до кінця місяця) – обсяг невідомий, то ж його необхідно розрахувати за середньодобовим споживанням.

Як розраховується обсяг за середньодобовим споживанням?

Для цього оператор системи розподілу бере обсяг, який клієнт спожив цього ж місяця минулого року. Ділять його на кількість днів у місяці, потім множать на кількість днів, обсяг яких невідомий (у даному випадку таких 13), і отриманий результат множать на коефіцієнт приросту/зниження споживання електроенергії (цифра змінна, тому детальніше про те, як він розраховується можна почитати у Кодексі комерційного обліку електричної енергії). Далі сумують обсяг, отриманий від клієнта, та обсяг, розрахований «по середньому» і отримують обсяг спожитої електроенергії клієнтом у даному місяці. Потім оператор системи розподілу передає обсяг постачальнику YASNO.

Як розраховується сума до сплати?

Постачальник множить отриманий обсяг на тариф 2,64 грн/кВт·год.

В наступному місяці після передачі показань здійснюється автоматичний перерахунок.

Щоб отримувати рахунки за фактично спожиту електроенергію необхідно лише одне – вчасно передавати показання щомісяця.